Geschreven door Bram van den Broek
Hoe het diafragma van invloed is op je foto’s: alles wat je moet weten om professionele foto’s te maken

Het diafragma van een lens is een belangrijk onderdeel van de belichtingsdriehoek, naast de sluitertijd en ISO-waarde. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er door de lens op de sensor valt en hoeveel scherptediepte er in een foto zit. In dit blog bericht gaan we dieper in op het diafragma en leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken om verschillende effecten te bereiken.

Het diafragma wordt uitgedrukt in f-getallen, zoals f2.8, f5.6, f8, enzovoort. Hoe lager het f-getal, hoe groter de opening van het diafragma en hoe meer licht er op de sensor valt. Daarnaast heeft een lager f-getal ook een kleinere scherptediepte, wat betekent dat het onderwerp scherp is, maar de achtergrond vaag. Een hoger f-getal zorgt juist voor meer scherptediepte, waarbij het hele beeld scherp is.

Voorbeeld 1: Portretfotografie

Stel je voor dat je een portretfoto maakt van een persoon. Als je een groter diafragma gebruikt, bijvoorbeeld f/2.8, wordt het onderwerp scherp afgebeeld en wordt de achtergrond onscherp. Dit kan helpen om de nadruk op het onderwerp te leggen en het een professionele uitstraling te geven. Een kleinere opening, bijvoorbeeld f/11, zal meer van de achtergrond scherp weergeven, wat handig kan zijn als je de omgeving in je foto wilt opnemen.

Voorbeeld 2: Landschapsfotografie

Als je een landschapsfoto maakt, wil je waarschijnlijk een grote scherptediepte om ervoor te zorgen dat alles scherp is van de voorgrond tot de achtergrond. In dit geval wil je een kleinere opening, bijvoorbeeld f/16, gebruiken om zoveel mogelijk van de foto scherp te houden. Maar als je een onscherpe achtergrond wilt, bijvoorbeeld om de focus op een bepaald element te leggen, kan je een grotere opening, zoals f/4, gebruiken om de achtergrond onscherp te maken.

Voorbeeld 3: Straatfotografie

Een ander effect dat je kunt bereiken met het diafragma is het benadrukken van een bepaald deel van de foto. Stel, je fotografeert een bloemenveld en je wilt één bloem extra benadrukken. Door het diafragma te verkleinen tot bijvoorbeeld f4, krijg je een kleinere scherptediepte en wordt alleen de bloem scherp afgebeeld, terwijl de rest van het veld onscherp wordt.

Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze andere situaties waarin je het diafragma kunt gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Het is daarom belangrijk om het diafragma goed te begrijpen en te weten hoe je deze kunt toepassen in verschillende situaties.

Enkele tips om het diafragma goed te gebruiken:

  • Experimenteer met verschillende diafragma-instellingen en kijk welke effecten je kunt bereiken.
  • Let op de scherptediepte bij het fotograferen van portretten, landschappen, en andere onderwerpen.
  • Gebruik het diafragma om een bepaald deel van de foto extra te benadrukken.
  • Houd rekening met de belichting wanneer je het diafragma aanpast. Als je het diafragma opent, laat je meer licht binnen en moet je de sluitertijd en ISO-waarde aanpassen om overbelichting te voorkomen.

Pin It on Pinterest